Zázvor

Zázvor lékařský – Zingiber officinale

V období viróz a nachlazení nezapomeňte mít doma čerstvý zázvor. Pomůže posílit imunitu, navíc si do jídelníčku zařadíte chutný nápoj. Je totiž vyzkoušené, že když se ho naučíte konzumovat a mít rádi, zimu budete mít pod kontrolou. O původu zázvoru toho mnoho nevíme. Nebyl objevený v divoké přírodě a jeho rodnou zemí je s největší pravděpodobností Čína nebo Indie, kde dodnes roste nejvíce biologických druhů. Zázvor posiluje imunitu a pomáhá při nachlazení a díky svým léčivým účinkům je zázvor hojně využívanou bylinou.
Indická a čínská tradiční medicína využívá zázvor nejméně tři tisíciletí. První písemné zmínky pochází již ze 4. století př. n. l., kdy jej jistý hinduista Mahabharata popisuje nejen jako léčivou rostlinu, ale také jako aromatické a poměrně ostré koření vyznačující se neobvyklou chutí.
Ze zázvoru se užívá pouze oddenku. Ten obsahuje nejen aromatické látky /zingiberen, bisabolen a další/ a esenciální oleje, které zázvoru dodávají typickou vůni, ale také gingerol, díky jemuž má zázvor tak výraznou a pikantní chuť. Zázvor je rovněž bohatým zdrojem vitamínu A, B1, B2, B6, C, E, sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, mědi, manganu či železa.

Posiluje výrazně přirozenou obranyschopnost organismu - imunitní systém
má silné antioxidační účinky
podporuje činnost kardiovaskulárního systému
pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi
podporuje normální funkce cest dýchacích
usnadňuje trávení
ulehčuje od cestovních nevolností
má antibakteriální a protizánětlivé účinky
zpomaluje některé druhy rakoviny
pomáhá při bolestech hlavy a migréně
stimuluje krevní oběh
snižuje cholesterol
pomáhá při zánětech kloubů
tiší svalové bolesti
povzbuzuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči
podporuje chuť k jídlu
pomáhá při nadýmání, pálení žáhy a říhání
má močopudné účinky
příznivě působí při léčbě nachlazení a chřipky
zmírňuje menstruační bolesti
je účinným pomocníkem při snižování hmotnosti
je považován za silné afrodiziakum

Víte, že: Tato metr a půl vysoká rostlina připomíná rákosí a její květy se zase podobají orchidejím. Lidé však znají pouze nevzhledný leč velmi účinný žlutý či bílý oddenek pokrytý nahnědlou slupkou.
Zázvor není vhodný pro diabetiky, těhotné a kojící ženy a malé děti do dvou let.
Některým lidem může zázvor způsobovat pálení žáhy, bušení srdce či zažívací problémy.
Zázvor se slovensky nazývá ďumbier stejně jako nejvyšší vrchol Nízkých Tater.

Osvědčené recepty:

Zázvorový sirup

Suroviny:
Čerstvý zázvor
Med
1-2 citróny

Postup: Příprava tohoto sirupu vám zabere pouze pár minut, připravte si dostatečně velkou sklenici. Zázvor oloupejte a nakrájejte na kostky. Citróny omyjte, odkrojte kůru, jinak by byl sirup hořký a nakrájejte na tenké plátky. Sklenici střídavě plňte citrónem a zázvorem až do čtyř pětin. Poté zalijte kvalitním medem. Sklenici důkladně uzavřete a postavte na tmavší a chladné místo, kde ji ponechte v klidu po dobu tří dnů. Po uplynutí lhůty si můžete slít chutný a hlavně léčivý sirup.

Užití: Sirup se užívá pro posílení imunity a při nachlazení. Lze podávat každý den, přičemž dětem postačí jedna lžíce, dospělí si mohou dopřát lžíci sirupu ráno i večer. Vylouhovaný zázvor lze používat při bolestech v krku.

Zázvorový čaj

Suroviny:
1 lžička čerstvého zázvoru
1 lžička medu
250 ml vroucí vody
Citrónová šťáva

Postup: Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky a zalijte jej vroucí vodou. Nechte vyluhovat po dobu pěti minut, a poté dochuťte medem a citrónovou šťávou.

Užití: Čaj se pije pro posílení imunity i jako prevence před nachlazením a chřipkou.


Zázvorové nanuky
Vytvořte si pro zklidnění a škrábání v krku jednoduché a osvěžující, zdravé zázvorové nanuky. Uklidňující heřmánek, pikantní chuť zázvoru, sladký med a citrony jsou nejlepšími ingredience když bojujete s nachlazením a začíná vás škrábat v krku. Zmrzlina nejen pomáhá na škrábání krku, mohou se stát i zdravou pochoutkou pro vaše děti.

Suroviny:
Šťáva z 1 velkému citrónu
Kousek zázvoru - na plázky nebo nastrouhejte
2 lžíce medu
2 čajové sáčky z heřmánkového čaje
2 šálky vařící vody
Postup: Ve skleněné varné konvičce smíchejte citronovou šťávou, zázvor, med a vložte sáčky heřmánkového čaje. Zalijte vařící vodou a čajové sáčky nechte vyluhovat alespoň 7-10 minut.
Vyjměte čajové sáčky,pokud máte zázvor na plátky tak i ten a nechte směs vychladot.
Nalijte do formy na nanuky nebo můžete použít i formu na kostky ledu a přidávat poté do čaje či limonád, nechte zcela zamrazit.

Detoxikační smmothie se zázvorem a kapustou
Suroviny:
1 zralý banán
½ šálku mrazených borůvek
2 lžičky zázvoru, jemně nastrouhaný
2 šálky kapustových listů
1 šálek mandlového mléka
1 lžíce Chia semínek
1 lžička mleté ​​skořice
2 lžičky až 1 lžíce surového medu

Vše rozmixujte.

Zázvor zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se už po tisíciletí podává při nejrůznějších zažívacích potížích, od plynatosti až po zvracení, říhání, pálení žáhy, nadýmání apod..

Užívá se také jako prevence mořské nemoci a nevolnosti při jízdě dopravními prostředky spojené i se studeným pocením a závratěmi, kdy se doporučuje začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem. Je na vás, zda budete pít čaj, užívat ho v tobolkách, nebo raději cucat kandovaný zázvor.

Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám mohou pomáhat utišit i svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů, například u revmatické artritidy. Lze ho opět užívat čerstvý, sušený i v tobolkách z lékárny či prodejny zdravé výživy.

Při svalových bolestech se navíc doporučuje vmasírovat do bolestivých míst několik kapek zázvorového oleje smíchaných se lžičkou mandlového oleje nebo jiného neutrálního masážního oleje.

Díky protizánětlivým vlastnostem vám zázvor pomůže ulevit od křečí průdušek při nachlazení a chřipce, proto lidoví léčitelé často doporučují ke zmírnění bolesti na prsou žvýkání čerstvého zázvoru, pití zázvorového čaje nebo užívání lžíce medu promíchané s vymačkanou šťávou z čerstvého zázvoru.

Při bolestech v krku zkuste cucat kandovaný zázvor. Protože má antiseptické účinky, může vám pomoci podobně jako drahé pastilky zlékárny.

Zázvorové bonbóny

Čerstvý zázvor obsahuje látky jménem gingeroly. Ty mu dodávají onu pálivou chuť. Sušený zázvor se pak přemění na ostřejší látku jménem shogaoly. Ty pomáhají ulevit od žaludeční nevolnosti snížením obsahu kyselin. Hlavně ale zastavují dávicí reflex tím, že blokují zprávy posílané ze střev do mozku. Zázvorové bonbóny, tento známý domácí lék proti nevolnosti je jedna z mých nejoblíbenějších sladkostí.

Samozřejmě byste teoreticky mohli pouze okusovat kořen a asi by to fungovalo, ale chuť zázvoru je nesnesitelně silná a není úplně příjemná. Kořen zázvoru není ten typ věci, kterou si proti případné nevolnosti dáte do batohu na cesty a vyrazíte. Ale sušený zázvor funguje stejně. Je sladší a můžete ho použít do zmrzliny, na sušenky, kdekoliv chcete.

Recept
Budete potřebovat asi 350 g zázvorové kořene. Zázvor oloupete škrabkou na brambory a nakrájejte ho do velikosti bonbónů.
Vložte např. do hrnce nebo konvice a zalijte to celé vařící vodou do výšky asi 2 cm. Nechte luhovat, jako když děláte čaj, dokud kousky nejsou poloměkké. Tohle zabere podle kvality zázvoru nejméně jednu hodinu. Ale pozor, mě to naposled trvalo téměř tři hodiny. Poté co zázvor mírně změkne, určitě ne na kaši, přeceďte zázvor tak, abyste takto získaný de facto čaj ještě mohli dále použít.
Při vaření nasákne zázvor množství vody. Zvažte jej tedy znovu a poté přidejte stejné množství moučkového cukru a promíchejte. Směs vložte na pánev, přidejte asi 2 lžíce vyvařeného zázvorového čaje a vraťte na mírný oheň. Důležité je stále míchat, aby se to nepřipálilo. Může vám to zabrat půl hodiny až 45 minut, ale výsledek stojí za to!
Poté co směs a kousky zázvoru změknou jako turecký med, zázvor sundejte a nechte chladnout. Uvidíte, že relativně rychle tuhne. Obsah rozsypte na pekáč posypaný moučkovým cukrem a směs několikrát prohoďte nebo promíchejte, aby se jednotlivé kousky dostatečně obalily.
Lepkavé, tuhé a průsvitné kousky jantaru. Vypadají úžasně, chutnají skvěle. Vaše domácí zázvorové bonbóny vydrží až 6 měsíců, ideálně ve vzduchotěsné sklenici. Vezměte si jeden nebo 2 kousky, kdykoli cítíte potřebu.

Zdroj: internet

« Pampeliška - Smetanka lékařská Kontryhel - ženské potíže »